במונח חרדה מתייחסים לתסמינים פיזזיולוגיים, המתרחשים בגוף, כתוצאה מחוויה של פחד קונקרטי, או חוויה פסיכולוגית של פחד. האיום ותחושת הסכנה יכולים להיות ממשיים או דמיוניים, מודעיים או בלתי מודעים. התסמינים המאפיינים יכולים להיות דופק מהיר, עלייה בלחץ הדם, הזעה, רעד, כאבי בטן
מדוע מומלץ לטפל בחרדה מוקדם ככל האפשר ?
כיוון שהדינאמיקה של החרדה היא להגביר ולהעצים את עצמה – חרדה מביאה עוד חרדה. כל התקף חרדה מגביר אותה ומעצים אותה. ככל שהחוויה התרחשה בגיל מוקדם יותר ו"נרשמה" בלא-מודע כחוויה טראומטית, היא תצבור סביבה עוד ועוד חרדות. לכן מומלץ לפנות לטפול אצל מומחה לטיפול בחרדות.
שאלות ששואלים אנשים שסובלים מחרדה :
האם גורמים פיזיולוגים יכולים לגרום להתקף חרדה?
גורמים פיזיולוגים יכולים ליצור חרדה ולהגביר אותה, למשל ירידה ברמת הסוכר, שגורמת לתחושה של חולשה יכולה לעורר חרדה, אם קיימת נטייה כזו.
האם יתכן התקף חרדה, פאניקה בזמן שינה?
התקף חרדה-פאניקה בזמן שינה (Nocturnal panic) יכול להתרחש כתוצאה מגירוי פיזיולוגי שמופיע בזמן שינה, כמו: ירידה בדופק, לחץ דם נמוך, התכווצות שרירים, שינויים ברמת הסוכר, דום נשימה (Apnea). חלום שיש בו מרכיב של איבוד שליטה, חלום שיש בו מרכיב מחוויה טראומטית שנחוותה במציאות, כמו ביקור אצל הרופא, הזרקת זריקה, בדיקת דם, יכולים לגרום ליקיצה בפאניקה.
כיצד תעזור לעצמך בהתקף חרדה?
- נשום עמוק מספר פעמים
- עשה פעילות פיזית כלשהי : ריצה, הליכה, רכיבה על אופניים
- העסק עצמך בפעילות קונקרטית פשוטה. אם למשל קבלת התקף חרדה בסופרמרקט, ספור את הכסף בכיס, הסתכל על סוגי הקפה
- נסה לתת ביטוי לכעס שעולה, למשל להרביץ לכרית, לבעוט בשק איגרוף
- הרפה את השרירים , כווץ את הידיים לאגרופים ושחרר – מספר פעמים