טיפול במחשבות אובססיביות
איך ניתן להסביר את התופעה של מחשבות אובססיביות ?
מחשבות אובססיביות מוכרות בשכבות גיל ואוכלוסיה שונות ומגוונות. מוכרים אלה, שלא מצליחים להפסיק לחשוב על המריבה האחרונה עם בן הזוג, על הטעות שעשו בעבודה, על השטות שאמרו ומה חושבים עליהם. או אלה שלא מצליחים להרדם בלילות, כיוון שפוחדים שההצלחה שלהם בעבודה היא זמנית ובקרוב "הכל יימחק", משהו יקרה, אחרים – שפוחדים שטוב להם מדי, ולכן בוודאי האסון בפתח…..
בתרבויות לא מעטות, כמו קיבוץ יוצאי מרוקו, עולי אתיופה ועוד, מוצאים אמונות וטקסים העוסקים ב"ג'ד", "שחור", "עין הרע" ועוד.
בתרבות אשכנז אנו מכירים את "הדיבוק".
על העוצמה הנלווית לתופעות אלה נכתב רבות בספרות ובקולנוע. הסרט "שחור" וההצגה "הדיבוק" של אונסקו , הן דוגמאות לכך.
התופעות בהן האדם מרגיש בקיומו של ה"שטן", האורב בפתח – אותן תופעות הקשורות לפחד, שיקרה לאדם, לגופו דבר נורא, שיאבד שליטה, שיתמוטטו חומות המגן שבנה סביבו וישאר חשוף, פגיע וחסר-אונים.
לעיתים, בניסיון להבין את מה שקורה להם, יאמרו אנשים אלה, שנראה להם שהם נענשים על משהו שעשו. בדרך כלל זה יתחבר לתחושת אשם, להרגשה של חטא, שהם נענשים עליו .
למי מיועד הטיפול ?
לאנשים שמוצאים עצמם כלואים במחשבות חוזרות ונשנות וחווים חרדה ופחד.
כדאי אז להעזר באיש מקצוע מתחום בריאות הנפש.
מה מומלץ לעשות בשלב ראשון ?
לנשום נשימות עמוקות, לא להלחם בתחושות, במחשבות, בפחדים, אלא לנשום עמוק לתוכם.
לפנות לעזרה.
כמה זמן נמשך הטיפול ?
מספר שבועות, חודשים – תלוי בסוג הבעיה ובשיתוף הפעולה של הפונה.
מהו הטיפול המוצע ?
טיפול פסיכולוגי- הוליסטי משולב , המשתמש גם בהיפנוזה.
תיאורי מקרים טיפולים
(הפרטים המזהים הוסוו כדי לשמור על פרטיות הפונים)
מקרה מספר 1 : "לגרש את המחשבה"
שרית בת 43 , עובדת בהיי-טק, נשואה, חלתה במחלה נדירה.
היא לא הגיבה לטיפולים, למרות שהרופאים שטיפלו בה ניסו מספר טיפולים שונים שבדרך כלל סוג זה של סרטן מגיב אליהם חיובית.
שרית לא שיתפה פעולה עם הרופאים, כשטענתה החוזרת ונשנית היתה : "זה לא יעזור". כשאלו אותה למה זה לא יעזור, תשובתה הפתיעה את הרופאים :"מכיוון שאני יודעת את זה, אני יודעת שאין לי סיכוי".
בשיחה עם הרופא המטפל ,עלה ששרית אינה משתפת פעולה – היא לא מתמידה, חסרת כל מוטיבציה להרפא ולא לוקחת את התרופות שמקבלת מהרופאים.
הוצע לה לפנות לטיפול פסיכולוגי הוליסטי. כשהגיעה , ראיתי צעירה נאה מאוד, נראית לחוצה מאד, מדווחת על כך שאינה מצליחה לישון בלילות ועל כך שסובלת מכאבים קשים.
הטיפול בשרית כלל שיחות בשילוב עם היפנוזה. היא הצליחה להגיע לרגיעה עמוקה, אותה חוותה לראשונה מזה מספר שנים.
השקט והרגיעה איפשרו לה לישון בלילות מספר שעות, שגם הם היו זרים לה בשנים האחרונות. הרגיעה של הגוף והנפש איפשרו לעבור לשלב הבא של הבנת הדינאמיקה המיוחדת באופן החשיבה שאצל שרית.
למדנו על המקורות לבעייה – בילדותה, שמעה את סבתא, בשעת מריבה קשה עם אמה, אומרת: "הבת שלך תעשה לך את מה שאת עושה לי". התברר, תוך כדי התהליך הטיפולי, שבאופן לא מודע, שרית רוצה למות, "כדי לשחרר את אמה מהאסון שהיא יכולה להמית עליה".
הספרות המקצועית, מתארת לא מעט מקרים, בהם ילדים, קולטים ומפרשים דברים בעיניים מאגיות. קשה להם להפריד בין דמיון ומציאות, וכשהם גדלים, האינפורמציה שקלטו מתקבעת בתודעתם, ובאופן לא מודע משפיעה על חייהם הבוגרים.
לאחר הבנת מקורות הסיפור והשתלשלותו, הגענו לשלב השלישי והאחרון : טקס שחרור מ"סיפור הילדות".
בטקס השתתפו בני משפחתה- בעלה ואחותה.
להרחבה ראה : טיפול בטקסים
מקרה מספר 2 : הפחד מהמקלחת
ז'נט, בת 33 , נשואה +2 . מתלוננת שמקלחת, קשורה אצלה בחוסר באויר, חנק בגרון ולעיתים גם איבוד ההכרה. כבת למשפחה יוצאת מרוקו שמעה ז'נט הרבה סיפורים, ביניהם, לא מעט סיפורים מפחידים. בעלה של ז'נט זלזל בפחדים שלה, כך שז'נט היתה צריכה לחכות שיסע לחו"ל כדי שתוכל לפנות לעזרה.
היא פנתה אלי לטיפול. הסתבר שבמשפחת המוצא שלה, נהגו לשבת עם הילדים ולספר להם סיפורים מפחידים, "כדי שיתחשלו"
בעבודה היפנוטית שנעשתה עם ז'נט היא הצליחה להרגע ולתאר את מחשבותיה הקשות. "השד יצא מהארון". ז'נט, שנחנה באינטואיציות חזקות, קלטה בלא מודע שלה שלבעלה יש רומן מהצד. היא לא ידעה להתמודד עם ידיעה זאת בגלוי והפחדים שלה "עזרו" לה להתמודד בדרך של המנעות מבעלה.
הבנה זו איפשרה לחקור עוד בתוך הלא-מודע שלה , להפוך אותו למודע יותר ויותר וללמוד דרכי התמודדות אפקטיביות.
בשלב האחרון ערכנו "טקס פרידה" ממנהגים שהיו קשורים לחוויותיה כילדה .
חודשיים אח"כ הגיע טלפון מז'נט שביקשה לבוא עם בעלה לטיפול זוגי.