מהי חרדה חברתית?
חרדה חברתית היא תחושת הפחד המתעורר במיפגש חברתי, או אפילו במחשבה על מיפגש כזה.
תוצאותיה – המנעות ממיפגש עם אחרים ופגיעה בתפקוד היומיומי. היא יכולה לפגוע ביכולת ליצור קשרים בין אישיים חבריים או רומנטים
בדרך כלל מתלוות אליה מחשבות, כמו : איך אראה?
מה יחשבו עלי ? לא אתנהג כיאות! לא יקבלו אותי.
ככל שהקבוצה פחות מוכרת החרדה יכולה להתעצם. ככל שיש תחושה של בטחון בקבוצה – כך תקטן תחושת החרדה.
הסימנים לחרדה חברתית
הבסיס להפרעה של חרדה חברתית הוא הפחד מפני הערכה שלילית בקרב אחרים, הפחד להיות חשופים ללעג והשפלה מקרב הסובבים בעבודה, בחברה, בכיתה. חששות אלו גורמים להימנעות ממצבים שיש בהם פוטנציאל למבוכה כמו דיבור מול קהל, אכילה בציבור, השתתפות במסיבות, מפגשים רומנטיים.
כאשר סובלים מחרדה חברתית ונקלעים בכל זאת לסיטואציות חברתיות מלחיצות, מופיעים תסמינים פיסיים המשקפים את המצוקה והחשש, כמו קוצר נשימה, הזעת יתר, יובש בפה, הסמקה, תחושת מחנק, בחילות וסחרחורות, רעד בגוף ובקול.
מבוגרים צעירים הסובלים מחרדה חברתית מודעים לעובדה כי הפחד משתלט עליהם, מודעים לתופעות הגופניות ויודעים כי גם אחרים רואים אותן ולכן חוששים כי ילעגו להם. זה גורם להם לפתח ביקורת עצמית שלילית, להימנע מהתערבות חברתית ומפיתוח של כישורים חברתיים.
שיטות הטיפול
הטיפול המומלץ הוא טיפול התנהגותי-קוגניטיבי CBT משולב עם טיפול גוף-נפש וטיפול בהיפנוזה.
בהיפנוזה עובר המטופל למצב של מודעות אחרת, מצב של רגיעה עמוקה שבה ניתן לדמות מצב פיזיולוגי רצוי כמו עמידה מול קהל או השתתפות באירוע חברתי ללא התופעות הגופניות שנלוות לפחד ממצבים אלו. במצב ההיפנוטי משתחרר האדם מהביקורת האינטלקטואלית ונותן מקום לדמיון. כך ניתן להעביר מסרים לא דרך ההיגיון ולחזק את תחושות הביטחון והרוגע במצבים חברתיים.
בטיפול ההתנהגותי קוגנטיבי עובדים עם המטופל על שינוי דפוסים שליליים שקיימים במוחו, מנסים להסיר את תבניות החשיבה הקיימות ולבנות במקומן דפוסי חשיבה חיוביים על השתתפות במצבים חברתיים.
בטיפול הפסיכולוגי ובעבודת גופנפש ניתן לחקור את האישיות והתפתחותה בקונטקסט המשפחתי – חברתי, ניתן לחקור דפוסי התמודדות באירועי החיים השונים, לבחון סיפורי חיים ולעזור בבניית סיפורים חדשים ובריאים ובבניית מיומנויות יעילות. לצד אלה מתקיימת לאורך כל הטיפול התבוננות בגוף, זיהוי מתחים וכאבים, פיענוח שלהם, למידה של הקשבה לגוף, של הרפיית מתחים וזרימה אנרגטית מרפאה ומבריאה.
מזהים את עצמכם בכתוב?
נמנעים ממפגשים חברתיים?
מתקשים להתמודד עם פגישה עם יותר מאדם אחד?
מתקשים לפתח קשרים חברתיים או למצוא בני זוג?
מנסיוננו השינוי באיכות החיים לאחר התמודדות חיובית עם חרדה חברתית הוא עצום ומביא לשמחה והנאה מתחומי חיים רבים, מהם היתה המנעות עד כה.